ARRIEN – Op de plek van het voormalige Joodse werkkamp Arriën is maandag 3 oktober 2016 onder grote belangstelling een herdenkingspaneel onthuld. Het moet de aandacht vestigen op het lot van veel Joodse inwoners van Ommen in de Tweede Wereldoorlog.

10031801-ibr-no

Het verhaal van de werkkampen is volgens de initiatiefnemers lange tijd een onderbelicht onderdeel van de Tweede Wereldoorlog gebleven. In het werkkamp aan de Brinkweg woonden 96 Joodse mannen. Zij moesten gedwongen ontginningswerkzaamheden in het Arrïerveld verrichten. Via kamp Westerbork zijn ze later gedeporteerd naar vernietigingskampen. Slechts twee van hen hebben de oorlog overleefd.

10031804-ibr-no

Luuk Vogelzang, initiatiefnemer van het herdenkingspaneel, mocht de officiële onthulling verrichten. Hij deed dat door het weghalen van het doek.

10031815-ibr-no
Foto: Luuk Vogelzang, behalve initiatiefnemer van het herdenkingspaneel ook bewoner van het kamp in de begin jaren ‘50.

10031821-ibr-no
Foto: Burgemeester Mark Boumans (rechts).

Burgemeester Mark Boumans merkte tijdens de onthulling op dat het goed is dat de geschiedenis van het kamp in herinnering wordt gehouden, ook om deze door te vertellen aan volgende generaties.

10031823-ibr-no

Geschiedenis

Op het paneel zijn onder meer foto’s van mensen en een luchtfoto van het kamp te zien. “De geschiedenis van het kamp hebben we in het bord terug proberen te laten komen”, zegt Luuk Vogelzang, één van de initiatiefnemers. Het opschrift vermeldt dat het ‘onbekende werkkamp’ zo de aandacht krijgt ‘die het verdient’.

10031836-ibr-no

Naast Arriën waren er meer dan veertig werkverruimingskampen in Noord- en Oost-Nederland. Het kamp in Arriën bestond uit een aantal woonbarakken en enkele bijgebouwen. Het is na het vertrek van de Joden in en na de oorlog gebruikt voor verschillende doeleinden. In 1969 zijn de laatste gebouwen afgebroken.

10031833-ibr-no

Herdenkingsreis Auschwitz 2017

Het grootste deel van de Joden uit Ommen is vermoord in Auschwitz. Op 3 oktober 2017 is het 75 jaar geleden dat de eerste Joden naar kamp Westerbork werden gebracht. De Stichting Herdenking Joods Ommen zal dan een herdenkingsreis naar Auschwitz organiseren.

Na de onthulling van het herdenkingspaneel vond er een informatieavond plaats in ‘De Kern’ over de geplande reis naar Auschwitz. Er was veel belangstelling. Er hebben zich voor de reis 50 deelnemers aangemeld. In totaal is er plek voor 70 personen. Wilt u zich aanmelden voor de reis of wenst u informatie? Stuur dan een e-mail naar: herdenkingjoodsommen@hotmail.com.

10031843-ibr-no10031831-ibr-no
Foto: Een belangstellende kijkt naar de plek waar het voormalige werkkamp in Arriën was gelegen.

Tekst: Harry Woertink
Foto’s: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Een reactie op "Blijvende herinnering aan Joods werkkamp Arriën onthuld"

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.