Woensdag 17 augustus werd in Ommen voor de 24e keer het Ommer Bissingh Palingroken gehouden. Maar liefst 17 palingrokers, vanuit het hele land, deden mee aan de wedstrijd en streden voor een Bissingh bokaal. Vijf juryleden gingen deze middag paling proeven en beoordelen, maar eerst werden ze goed geïnformeerd door Vechtdalkok Johan Drenth. Hij vertelde de juryleden waar ze op moesten letten bij het beoordelen van de paling.
Johan maakte een rondje met de juryleden langs de palingrokers. De jury bestond uit Martin Lip van Culinair bij u Thuis, Inge Boezelman van Wijnhof Ommen, Han Wilmink kookdominee PKN Ommen, Nico Kats van Stichting Ommer Bissingh Evenementen en Marjolijn Rhee van Natuurlijk Ommen.
Er was veel te zien. Tijdens de wedstrijd werden er diverse soorten palingen gerookt. Onder andere Ierse paling, kweekpaling, IJsselmeerpaling en noem maar op.
De ene palingroker gebruikt eikenhout, de ander berkenhout. De ene zeezout de ander gewone pekel. Iedereen heeft zijn eigen bereidingswijze en dat proef je terug.
Na het kennismakingrondje hadden kregen de juryleden echt trek in paling. Om 15.00 uur begon de proeverij. In drie ronden kwamen 17 bordjes met paling voorbij. ‘Wat je niet verwacht is dat er zo veel verschil kan zitten in de smaak van paling’, aldus één van de juryleden. Er werden cijfers gegeven voor de algemene indruk, de geur van de paling, de kleur, de huid, het vet, zoutgehalte, de smaak en de gaarheid van de paling. Punten werden bij elkaar opgeteld en uiteindelijk kwamen daar drie winnaars uit.
De juryleden waren we het aardig eens met elkaar. Het was voor de jury een hele bijzondere ervaring. Een echt smaakavontuur en erg leuk om mee te maken. Iedereen had het enorm naar de zin.
Ronald Bakker organiseerde en presenteerde de palingrokerijwedstrijd tijdens de Ommer Bissinghdag. Tijdens deze Ommer Bissinghdag presenteerden ook de ondernemers zich in de binnenstad en was er braderie en vlooienmarkt.
Foto: Ronald Bakker, organisator en presentator Ommer Bissingh Palingrookwedstrijd.
Om vijf uur ’s middags werden vanaf het Vechtpodium op de Markt de winnaars bekendgemaakt.
Palingrokers hadden zich om 17.00 uur bij het Vechtpodium verzameld in afwachting van de uitslag. Dat waren spannende minuten. Ronald Bakker maakte de prijswinnaars bekend.
De eerste plaats was voor Roelof de Vries en Doekle Postma uit Noord Burgum. Nadat ze hun namen hoorden vallen stoven ze op elkaar af en vlogen elkaar in de armen. Wat een ontlading! ‘Vorig jaar werden we derde, een heel jaar hebben we zo ons best gedaan om de paling nog lekkerder te doen smaken en het is ons gelukt, wat geweldig is dit’, aldus de palingrokers uit Noord Burgum.
Op de tweede plaats eindigde Cor Jansen uit Putten. Hij behaalde 321 punten. Tijdens de kennismakingsronde kon de jury al merken dat hij serieus was. ‘Weten jullie wel waar je op moet letten? Hebben jullie wel verstand van paling? Enkele juryleden spraken met hem. Toen hij op het podium zijn prijs in ontvangst nam vroegen we hem nog eens: ‘Nou hebben we er verstand van?’ Hij lachte ons toe en was blij met zijn prijs.
Op de derde plaats eindigde Wim Wijsman uit Amersfoort met 1 punt verschil ten opzichte van winnaar nummer twee. Ook voor hem een hele mooie plaats
En daar hebben we ze allemaal nog een keer. In het midden de nummer 1 winnaars Roelof de Vries en Doekle Postma uit Noord Burgum. Cor Jansen (rechts) uit Putten werd tweede. Wim Wijsman uit Amersfoort (links) behaalde de derde plek. Blije gezichten op het Vechtpodium in Ommen. Ook mensen uit het team hadden een geweldige middag. Het was een superleuke, interessante en vooral zeer smakelijke stralende dag.
Tekst en foto’s: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen
Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter
Meer info over Stadswandelingen in Ommen.
Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.
Heb je een tip of een vraag voor de reactie? Mail naar: redactie@natuurlijkommen.nl