Dinsdagochtend 20 oktober 2015 bracht Natuurlijk Ommen een bezoek aan het Nationaal Tinnen Figuren Museum. Bij binnenkomst zagen we een paar kinderen tinnen figuren schilderen. We konden het natuurlijk niet laten om even een kijkje te nemen. We maakten kennis met Hinke en Amély. Zij waren enthousiast aan het schilderen en vermaakten zich aan één van de workshoptafels in het museum. Ondertussen wachtten we op bezoekers uit Zwolle die een ‘Reis door de Tijd’ gingen maken.

SAM_7700-ibr-noSAM_7725-ibr-no

De bezoekers uit Zwolle kwamen het Nationaal Tinnen Figuren Museum binnen. Jacqueline en Jannet kwamen met de kinderen het museum binnen. Zij werden hartelijk ontvangen door Iepy Veurink. Jacqueline is de moeder van Lucca, Matteo. Jannet is oppasmoeder van Danique, Eline en Isa. Samen maakten zij een ‘Reis door de tijd’, terug naar de middeleeuwen, onder leiding van Iepy. De kinderen en de volwassenen mochten zich verkleden.

SAM_7734-ibr-no

Nadat ze verkleed waren nam Iepy ze mee naar de Vecht. Daar vertelde ze over rivier de Vecht.

SAM_7737-ibr-no
Foto: Iepy Veurink (links) met daarnaast oppasmoeder Jannet, de kinderen en Jacqueline.

SAM_7758-2-ibr-noSAM_7758-ibr-noSAM_7763-ibr-no

De kinderen werden door Iepy meegenomen naar de tweede etage in het museum. Daar mochten ze een kist openen. Daarin lag een puzzel van Umme. Ommen heette heel vroeger Umme. Iedereen ging direct aan de slag om de puzzel in elkaar te zetten. Er werd goed samengewerkt. Toen de puzzel klaar was werden er een aantal dozen op de grond geleegd, daarin zaten allemaal spullen die ze op de puzzel konden plaatsen. Ze mochten Umme inrichten.

SAM_7788-ibr-no

De reis ging verder. Na het puzzelen nam Iepke de kinderen mee naar een andere zaal met tinnen figuren. De kinderen keken geïnteresseerd in de vitrines want er viel van alles te zien. Iepy, vroeger onderwijzeres in het basisonderwijs, vertelde er bij en liet de kinderen kijken en zoeken. De kinderen luisterden aandachtig naar wat ze te vertellen had en zagen sommige dingen terug in de vitrine.

SAM_7890-ibr-noSAM_7861-ibr-noSAM_7900-ibr-no

‘Wat een leuk museum is dit, wat jammer dat dit dreigt te verdwijnen’

Kinderen vermaakten zich en ondertussen spraken we even met Jacqueline, de moeder van Lucca en Matteo. ‘Wat een leuk museum is dit, toevallig kwam ik op internet het Tinnen Figuren Museum tegen, ik had er nog niet van gehoord. Ik heb mijn vriendin gevraagd om samen naar Ommen te gaan met de kinderen. Ik vernam dat de subsidie voor dit museum wordt stopgezet en dat sluiting dreigt. Dat zou toch ontzettend jammer zijn. Er moet toch een manier zijn om dit museum overeind te houden? Is er maar één Tinnen Figuren Museum in Nederland? ‘Het is een uniek museum en er is er maar ééntje in Nederland en dat is het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen’, vertelt Iepy aan Jacqueline. ‘Ongelooflijk dat dit dan dreigt te verdwijnen’, aldus Jacqueline.

SAM_7915-ibr-no

Ondertussen waren we op de eerste verdieping aangekomen en daar gaf Iepy de kinderen een demonstratie tin gieten. Kinderen maakten kennis met tin en de materialen die werden gebruikt om het tin te gieten.’Wat weegt tin zwaar’, zegt één van de kinderen verbaasd.

SAM_7921-ibr-noSAM_7977-ibr-noSAM_7947-ibr-noSAM_7967-ibr-noSAM_7911-ibr-no

Na het tin gieten zat de ‘Reis door de tijd’ er op voor de mensen uit Zwolle.

In het museum is van alles te doen. Er worden workshops en rondleidingen verzorgd. Voor meer informatie en openingstijden bezoek de website van het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen.

Tekst en foto’s: Marjolijn Rhee

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Meer info over Stadswandelingen in Ommen
Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.