de-heer-Barendsen-boek-ibr-no

Oud-rechter van de Arnhemse Rechtbank mr. J. Barendsen bezocht vanochtend, vrijdag 18 september 2015 het Streekmuseum in Ommen. De oud-rechter uit Arnhem, belde eerder deze week met Natuurlijk Ommen om te vragen of er een kaartje was waarop Kamp Erika werd aangegeven. Natuurlijk Ommen ging in gesprek met de heer Barendsen en vernam hij in een boek “De rechtbank Arnhem en de Duitse bezetting” o.a. geschreven had over Kamp Erika in Ommen. Uiteraard legde Natuurlijk Ommen snel de link naar het Streekmusem Ommen en de Historische Kring Ommen.

Natuurlijk Ommen vertelde aan Barendsen dat er in het Streekmuseum een film ‘Het vergeten kamp’ te zien is en dat dit hem mogelijk zou interesseren aangezien de film over Kamp Erika gaat. Dat bleek ook zo. De heer Barendsen die, met een gezelschap, donderdag en vrijdag in Ommen verbleef en ook een bezoek bracht aan het Nationaal Tinnen Figuren Museum, wilde graag meer weten over Kamp Erika en de film bij het Streekmuseum bekijken.

Na overleg met het Streekmuseum en Harry Woertink van de Historische Kring Ommen werd een afspraak gepland voor vrijdagochtend 18 september.

Ontmoeting met de heer Barendsen in het Streekmuseum Ommen

Harry Woertink en de heer Schokkenbroek van de Historische Kring Ommen, Harold Dokter, beheerder van het Streekmuseum Ommen, waren vrijdagochtend 18 september aanwezig om de heer Barendsen te ontmoeten. Natuurlijk Ommen was er ook. De heer Barendsen kwam het Streekmuseum binnen en stelde zich voor. Hij lichtte zijn boek toe aan Harry Woertink en Sir Schokkenbroek, gezamenlijk spraken zij over Kamp Erika en wisselden informatie uit en vulden elkaar aan. Het was interessant.

Na het gesprek nam de heer Barendsen een kijkje in het museum waar stukken uit de tijd van Kamp Erika te bezichtigen zijn. Samen werd er gekeken naar de film ‘Het vergeten kamp’. De heer Barendsen was onder de indruk. ‘Boeiend’, zo zei hij. In het museum overhandigde de heer Barendsen het boek, dat hij samen met de heer D. Venema heeft geschreven, aan Sir Schokkenbroek die vanuit de Historische Kring onderzoek doet naar Kamp Erika. In het boek zijn een aantal pagina’s gewijd aan Kamp Erika.

de-heer-Barendsen2-ibr-no
Foto: vlnr. Sir Schokkenbroek, oud-rechter mr. J. Barendsen en Harry Woertink.

Sir Schokkenbroek en Harry Woertink van het historisch tijdschrift De Darde Klokke ontvingen van de oud-rechter interessante gegevens over de tenuitvoerlegging van straffen in kamp Erika die verwerkt zijn in het boek “De rechtbank Arnhem en de Duitse bezetting”.

de-heer-Barendsen-signeert-boek-ibr-no
Foto: Oud-rechter mr. J. Barendsen signeert het boek.

de-heer-Barendsen-streekmuseum2-ibr-no
Foto: de heer mr. J. Barendsen in het zonnetje op de historische bank voor het Streekmuseum in Ommen.

De Darde Klokke geeft begin 2016 een speciaal nummer uit over kamp Erika.

Lees aansluitend het door Harry Woertink geschreven artikel: ‘Mishandelingen kamp Erika hield ook de rechterlijke macht bezig‘ op de website van Oud Ommen.

Tekst en foto’s: Marjolijn Rhee

 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.