OMMEN – Ommen is een fietsmuseum rijker. Of het van lange duur zal zijn is niet zeker, want fietshobbyisten vullen als pop-up museum een leegstaand winkelpand met historische rijwielen.

06026040-ibr-2-no

In het winkelpand aan de Brugstraat, pal in het winkelcentrum van Ommen is een grote collectie fietsen te bezichtigen, van historisch tot bak-, werk- en toerfietsen.

06026054-ibr-no

Ook fietsverzamelobjecten worden tentoongesteld evenals een collectie historische kleding afkomstig van het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO). De bedoeling is ook dat de historische rijwielenmuseum een onderdeel gaat vormen van de CCO met mogelijk later een plekje in een uit te breiden Streekmuseum in Ommen.

06026081-ibr-no
Foto: Wemeltje van der Vegte-van der Heide (links) met de heer en mevrouw Hurink, eigenaar van het pand waar het museum is gevestigd.

Opening

Aan Wemeltje van der Vegte-van der Heide (76) was de eer om vrijdag het museum officieel te openen.

06026038-ibr-no

Als dochter van de bekende fietsenmaker Roelf van der Heide deed ze dat door het museum binnen “te fietsen” met een miniatuurbakfiets met zoals ze het zelf omschreef: “oud gereedschap van zolder van mijn vader”. Een verhuizing die haar goed van pas kwam omdat ook zij  en haar man Riekus van der Vegte met hun eigen verhuizing bezig zijn.

Het initiatief van het fietsmuseum is afkomstig van Anton Wolters, in dagelijks leven molenaar op korenmolen De Lelie, met interesse voor alles wat historisch is. De molenaar had al een verzameling fietsen in de schuur en vond in de fietstechneuten Jan Koggel en Arie Broekmaat als fietshobbyisten goede bondgenoten.

06026075-ibr-no

Toen de familie Hurink textielgigant Zeeman zag vertrekken uit hun pand was een deal snel gemaakt, omdat Hurink staat pal achter de ideeën van Wolters en zijn rijwielvrienden.

Belangstelling

“We mikken met ons fietsmuseum op inwoners van Ommen en toeristen. We merken dat er grote belangstelling is om te weten hoe het er vroeger allemaal aan toe ging met het maken van fietsen. We kunnen het hier allemaal laten zien”, aldus een trotse Anton Wolters. Direct na de officiële opening was de publieke belangstelling ook groot.

06026066-ibr-no
Foto: Een bezoeker bij één van de antieke fietsen van het museum.

De bedoeling is dat het fietsmuseum dagelijks tussen 14.00 en 17.00 uur s middags geopend is. Bezoekers kunnen kosteloos een kijkje nemen. Ook kan er tijdens een stadswandeling op verzoek een bezoek worden gebracht aan dit museum. De invulling van de openingstijden gebeurt met vrijwilligers. Het fietsmuseum is dan ook op zoek naar vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten.

06026091-ibr-no
Foto: De initiatiefnemers v.l.n.r. Anton Wolters, Arie Broekmaat, Jan Koggel

06026083-ibr-no-vk

Tekst: Harry Woertink
Foto’s: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Meer info over Stadswandelingen in Ommen.
Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen
Meer info over Bedrijven in Ommen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.