Op woensdag 8 september vond de landelijke rookworstkeuring van de Vereniging Keurslagers plaats. Maar liefst 350 keurslagers konden hun rookworst laten keuren. De ambachtelijke Keurslager Veltmaat deed ook mee.

10011751-ibr-novk

Zowel de fijne als de grove rookworst werden beide beoordeeld met maar liefst de volle honderd punten dus gewaardeerd met het predicaat GOUD. Eigenaren Agnes en Harold Veltmaat zijn daar samen met het team medewerkers ontzettend blij mee. Medewerker Kevin Klomp heeft dit jaar de rookworsten bereid.

10011759-ibr-no

Natuurlijk Ommen bracht een bezoek aan de ‘gouden slagerij’ aan de Varsenerstraat in Ommen. Terwijl Harold mij voorziet van thee is Agnes druk met het bereiden van verse salade. De beoordelingsprotocollen komen tevoorschijn met daarop de punten die zijn gegeven.

10011675-ibr-no

De worsten werden voor de keuring genummerd. Onder de nummers werden de worsten beoordeeld door deskundige keurmeesters. Elk nummer was gekoppeld aan een Keurslager. ‘Wij kregen nummer 301’ vertelt Harold. Tijdens de keuring werd er gekeken of de rookworst de juiste ‘bite’ heeft en of de typische rooksmaak voldoende aanwezig is.

10011676-ibr-no

Harold neemt me mee naar de werkruimte achter de winkel en laat me zien hoe rookworst wordt bereid. Op de werkbank zien we een aantal bakken staan met daarin de ingrediënten.

10011672-ibr-no

Bakken met rundvlees, varkensvlees, kinnebakspek, natuurdarm en specerijen staan klaar.

10011679-ibr-no

Het varkensvlees, rundvlees en kinnebakspek gaan in een machine waarin alles wordt fijngemalen, waarna het wordt opgevangen in de ronde metalen kom van de vleesmenger.

10011686-ibr-no10011689-ibr-no

De specerijen worden aan het vlees toegevoegd en vervolgens worden de ingrediënten door de vleesmenger goed gemengd.

10011692-ibr-no10011694-ibr-no10011701-ibr-no

Nadat de vleesmenger zijn werk heeft gedaan maakt Harold er een bal van en stopt het in een machine waarin het vlees wordt samengeperst.

10011704-ibr-no

Aan de machine zit een buis. De darm wordt over de buis getrokken waarna het vlees door de machine in de darm wordt gespoten.

10011706-ibr-no

Om de zoveel centimeter knijpt Harold in het vlees en zo krijgen de rookworsten vorm. Je moet er wel slag van hebben. Het gaat Harold allemaal eenvoudig af met zijn gouden handen. Binnen no-time ligt er tien kilo rookworst op de de werkbank.

10011711-ibr-no10011712-ibr-no

Touw komt tevoorschijn dat wordt bevestigd aan een haak. Dan worden de rookworsten stuk voor stuk afgebonden.

10011723-ibr-no10011729-ibr-no10011735-ibr-no

Nadat de rookworsten zijn afgebonden worden ze aan een rookstok gehangen en in de rookkast geplaatst.

10011740-ibr-no

De rookworsten worden nog ouderwets gerookt met beukenhout. ‘Er word gewerkt volgens een vast productieschema waarbij het ongeveer 20 uur duurt voordat de rookworst klaar is. Doordat er tijd wordt genomen krijgt het product zijn heerlijke volle smaak’, vertelt de gedreven ondernemer uit Ommen.

10011742-ibr-no

Van 10 t/m 15 oktober de tweede rookworst gratis

Met de ‘R’ in de maand is het rookworstenseizoen begonnen. Klanten krijgen bij Keurslager Veltmaat van 10 t/m 15 oktober elke tweede rookworst gratis! Er hangen er voldoende, ‘zien is proeven’. 

10011746-ibr-no

Tekst en foto’s: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Meer info over Stadswandelingen in Ommen.
Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.

Heb je een tip of een vraag voor de reactie? Mail naar: redactie@natuurlijkommen.nl

 

Een reactie op "Rookworst van Keurslager Veltmaat met goud bekroond ‘zien is proeven’"

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.