De weidebeekjuffer vlakbij Ommen

“Heerlijk om op vakantie te zijn in de omgeving van Ommen”, aldus Robert. Robert verblijft met zijn vrouw in Lemele in de gemeente van Ommen. Zij verkennen de omgeving op de fiets. Beiden tref ik toevallig bij de Regge. Robert`s vrouw staat te genieten van het mooie weer en de omgeving en Robert staat bij het Giethemerkerkbruggetje gebukt in het water. Hij is druk aan het fotograferen en ik maak een praatje met zijn vriendin die geduldig in het zonnetje staat de genieten van de omgeving. Ze geeft aan dat hij hobbyfotograaf is en dat ze vakantie hebben. Ze komen uit Noord-Holland. Het is een heerlijke dag, rond de 25 graden waarbij een klein briesje ons steeds verrast. We treffen het.

weidejuffer-giethmen
Weidebeekjuffer in Giethmen bij Ommen gefotografeerd door toerist Robert Keizer.

“Wat fotografeer je?” was mijn vraag aan Robert. Hij vertelde dat hij insecten fotografeert en vooral de weidebeekjuffer boeit hem op dat moment. Wat grappig. Zo heeft ieder toch eigen interesses. We hebben het samen over onze hobby “fotografie” en we hebben het over onze camera`s en de prachtige omgeving die Ommen heeft. Een gezellig gesprek. “Ik zou het leuk vinden om wat foto`s te ontvangen van hetgeen je gefotografeerd hebt hier in de omgeving, zou je mij foto`s willen toesturen?” vroeg ik Robert. “Jazeker wil ik dat.” was zijn reactie. Zodoende ontving ik deze foto`s van de Libelles in Giethmen. Ik heb ze nog even attent gemaakt op de mooie kleine vennen met kikkers gelegen in Landgoed Eerde en de vistrappen met vele vlinders en andere insecten in Junne. “Oooh, mooi om te weten, grote kans dat we daar ook nog gaan kijken.” aldus Robert. Na gegevens te hebben uitgewisseld ging ieder weer zijn weg.

Meer over het vliegende sieraad

De weidebeekjuffer komt meer voor in het oosten dan in het westen van Nederland. De leefomgeving bevindt zich bij beken, rivieren en kanalen. De lengte van deze dieren ligt tussen de 45-48 mm. De mannetjes hebben een blauw metaalglanzend lichaam en een grote zwarte vlek in de vleugels. De aders van de vleugel hebben een blauwe glans. De vrouwelijke variant heeft een groen metaalglanzend lichaam en de vleugels zijn egaal van kleur en groen tot groenbruin getint. De eitjes van deze juffers komen voor de winter. Larven overleven, afhankelijk van de watertemperatuur, één of twee keer. Je ziet ze ongeveer van mei tot september. Ze overnachten vaak in groepen langs beken in ruige vegetatie.

 

weidejuffer-giethmen-3
Weidebeekjuffer in Giethmen bij Ommen gefotografeerd door toerist Robert Keizer.

 

 

 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.