kerk3-ibr-no

OMMEN – In de Gereformeerde kerk aan de Bouwstraat 17 in Ommen wordt zaterdag 10 september tussen 10.00 en 16.00 uur een Iconen expositie gehouden. Ook wordt het schilderen van iconen gedemonstreerd en uitleg gegeven over de verschillende tradities, de geschiedenis en de spiritualiteit van de op hout geschilderde Iconen. De expositie maakt onderdeel uit van de Open Monumentendag met het thema “Symbolen en iconen”. Tijdens de open dag wordt ook het kerkorgel bespeeld en kan in de geschiedenis van de kerk gedoken aan de hand van rondleiders. Verder wordt in de kerk de liturgische tafel gebruikt om hier het teken van het Heilig Avondmaal neer te zetten.

Eerste kerkdienst

Sinds de kerkelijke Afscheiding van 1834 is in Ommen sprake van een Gereformeerde kerk. De eerste kerkdienst door de gereformeerden in Ommen werd gehouden op 18 april 1836. Een jaar later wordt A.C. van Raalte als dominee beroepen; hij bleef er tot 1844. Op 19 januari 1840 kan aan de Bouwstraat voor het eerst een eigen kerkgebouw in gebruik worden genomen. Voorheen werden de kerkdiensten gehouden op verschillende plekken in Ommen, Varsen, Stegeren, Arriën en Beerze. Het eerste kerkgebouw heeft dienst gedaan tot en met zondag 14 juni 1931. Daarna werd op dezelfde plek het huidige kerkgebouw gebouwd. Het kerkgebouw heeft 900 zitplaatsen. Bij een openbare aanbesteding was de laagste inschrijver: aannemer J. Eshuis en Zn. te Vriezenveen. De bouwsom ( ƒ 36.887,00) viel mee want deze was begroot op 45.000,00 guldens. Het meubilair (banken, kansel, lezenaar en doopvont) is destijds gemaakt door de firma B. Jansen en H. Timmerman van Den Lagen Oordt in Ommen. De eerste steenlegging is geweest op 1 september 1931 en onder leiding van ds. W. de Graaf wordt op 12 mei 1932 het nieuwe kerkgebouw in gebruik genomen. Een actiecomité brengt geld bijeen voor de luidklok in de kerktoren waarop een randschrift wordt aangebracht: “De Meester is daar en Hij roept u”. In 1979 komt het naastgelegen pand Zandbergen te koop. Het wordt aangekocht en verbouwd tot een kerkelijk centrum “De Kern”. Enkele jaren later wordt  het verenigingsbouw “d’Olde Wheeme” aan Den Lagen Oordt verkocht aan de Rabobank Daardoor kan op 20 mei 1988 de forse uitbreiding van de “De Kern” in gebruik worden genomen.

Rijksmonument

Het huidig kerkgebouw is een ontwerp van architect Bastiaan Willem Plooij uit Amersfoort. Deze architect bouwde in Nederland meer kerken in een voor het interbellum karakteristieke baksteenarchitectuur. De kerk is door de overheid aangewezen als beschermd Rijksmonument. Dit vanwege het algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: – als uiting van de Gereformeerde gemeenschap in Ommen – als beeldbepalend element – vanwege de redelijke mate van gaafheid van ex- en interieur. Het gebouw is als kruiskerk opgetrokken in rode machinale baksteen onder in elkaar geschoven zadeldaken, gedekt met grijze Hollandse pannen. De vierkante toren is in de oksel van het dwarsschip aangebouwd en wordt door middel van platte tussenleden met natuurstenen sierbanden met het kerkgebouw verbonden. De toren heeft een binnen de gootlijn geplaatst tentdak, eveneens gedekt met grijze Hollandse pannen. Aan de dakvoet zijn waterspuwers bevestigd. De gevels zijn voorzien van lichtspleten, galmgaten en wijzerplaten. In de voet van de toren is een dubbele deur geplaatst. De voorgevel van het kerkgebouw wordt beëindigd door hoeklisenen onder natuurstenen afdekplaten. De centraal geplaatste entree heeft een gemetselde omlijsting met daarboven de tekst “geref. kerk”. Aan weerszijden daarvan bevinden zich drie staande vensters met glas-in-lood. Boven de entree zijn twee lange verticale bandvensters geplaatst, geflankeerd door twee kortere. In de noordelijke oksel van de kerk een plat afgedekt bouwdeel met voor een deel natuurstenen sierbanden en een dubbele deur met daarboven drie smalle staande vensters, eindigend in natuurstenen blokken. De eindgevels van de kruisarmen zijn voorzien van staande vensters met glas-in-lood en daarboven vier verticale bandvensters als in de voorgevel. De achtergevel van de kerk heeft een deur onder een bovenlicht met aan weerszijden liggende zesruits vensters. Daarboven vier verticale bandvensters als omschreven. In het interieur van de kerk een paraboolvormig met hout bekleed plafond en twee hangende balkons. Het bankenplan en de houten preekstoel zijn uit de bouwperiode.

kerk-ibr-no  kerk2-ibr-no

Tekst: Harry Woertink

Volg Natuurlijk Ommen op Facebook
Volg Natuurlijk Ommen op Twitter

Meer info over Stadswandelingen in Ommen.
Meer info over Verblijven in Ommen.
Meer info over Activiteiten in Ommen.
Meer info over Bezienswaardigheden.
Meer info over Eten en drinken in Ommen.
Meer info over Winkelen in Ommen.
Meer info over Verenigingen en Stichtingen.

Heb je een tip of een vraag voor de reactie? Mail naar: redactie@natuurlijkommen.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond.